Column nummer 3 alweer!

geplaatst in: Nieuws | 0

Christiaan Charité is de derde persoon die de pen in handen (of het toetsenbord 😉)heeft genomen voor een terugblik naar zijn Vakantieweek-periode.

Toen mij gevraagd werd om iets te schrijven over de vakantieweek naar aanleiding van het 45 jarig jubileum heb ik daar geen moment over getwijfeld. De vakantieweek is namelijk erg belangrijk geweest in mijn leven en ontwikkeling.

Ik denk dat ik ongeveer 18 was (in 1990) dat ik gevraagd werd voor de vakantieweek. Ik had als kind wel es meegedaan maar vond daar eerlijk gezegd niet altijd zo veel aan. Ik heb dus wel even getwijfeld, maar wel ja gezegd. Dat was een ontzettend goede keuze. Ik heb in totaal 6 jaar bij de Stichting) Commissie Vakantie Week gezeten en was de laatste 2 of 3 jaar, dat weet ik niet meer precies, voorzitter. Ik was de opvolger van Greetje Hemmes. Ik had het nog wel langer willen doen maar de laatste twee jaar woonde ik voor mijn werk al in ’s Gravenzande (vlakbij Hoek van Holland) en dat was eigenlijk toch wel te ver weg. Tijdens de viering van het 20-jarig bestaan van de vakantieweek in 1994 was ik ook voorzitter en ik vergeet nooit meer dat een simpel handdrukwedstrijdje Bart Abels toen noodlottig werd. Zijn arm brak met een droge knal en daar heeft hij nog lang mee gezeten.

De vakantieweek in Uithuizermeeden is een begrip omdat ze voor iedereen wat doet. Niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen en ouderen. Tevens geeft de christelijke grondslag ook een vorm van bezinning in de dagsluiting en de hagepreek die ik zelf altijd erg mooi en sfeervol vond.

Het organiseren en het samenwerken met een groep gelijkgezinde leeftijdsgenoten is echt een groot feest geweest. Wat hebben we gelachen met elkaar en dat zonder alcolhol . Dit werd (en wordt ?) namelijk niet geschonken. Dit gold overigens niet voor de afsluitende feestjes na die tijd en het evaluatiekamp in de herfst! Aan het einde van de vakantieweek was ik schor en het t-shirt (ik had en heb er nog 2) moest elke dag gewassen worden omdat die aan het einde van elke dag drijfnat was van het zweet.

Ik heb erg veel mooie herinneringen, maar wat zijn de mooiste. Een greep uit mijn herinneringen:
-Het cabaret onder de bezielende leiding van Theo van de Burg (junior maar inmiddels ook al senior).
-Kamperen met een grote groep kinderen in een legertent bij molen Goliath van Ida Wierenga.
-De gemoedelijke maar ook bijzondere en intieme sfeer bij de hagepreek.
-Het feest na het cabaret op vrijdagavond.
-De vergaderingen voor en na de vakantie week als dan niet afgesloten met een bezoekje aan café t Kombuis.

Wat ik achteraf ook zo bijzonder vind is dat de organisatie altijd zo vlot verliep en dat we veel medewerking kregen van haast iedereen.

Ik heb het een grote eer gevonden dat ik voorzitter ben geweest van deze mooie club en ik ben erg blij dat nu 25 jaar na die tijd er nog zo’n enthousiaste groep mensen is die zich nog steeds inzet voor de bevolking in Uithuizermeeden. Dit is echt bijzonder, juist in deze tijd van social media, gamen, en zoveel andere afleidingen. Uit ervaring weet ik dat je de tijdsinvestering dubbel en dwars terug krijgt door vriendschappen, het opdoen van organisatorische ervaring, maar vooral ook door het plezier dat je hebt als je een gezamenlijk doel nastreeft. Want dat is toch wel mijn belangrijkste herinnering aan de vakantieweek Heel veel plezier en entousiasme !!

Vakantieweek en alle (S)CVW-ers , van harte gefeliciteerd met dit jubileum en bij het volgende jubileum (50-jaar) weer een reünie ?

Met vriendelijke groeten vanuit het mooie Steenwijk
Christiaan Charité